TA BALKANIKA

Biljana Ribič s.p.

Moše Pijada 41, 2000 Maribor Tel:  + 386 590 33 339

Tel:  + 386   40  56 55 93

Fax: + 386 590 55  454

 


           

Identifikacijska št.: SI 12992151

Tr.račun : I-BAN SI56 04105-0112979329

E-mail: balkanika@t-2.net

www.balkanika.si


 

ŠEST NACIONALNIH PARKOV HRVAŠKE IN BIH

PLANINSKO DRUŠTVO POŠTE IN TELEKOMA CELJE

 

1.DAN: 13.08.2010, petek -  NP Risnjak *

Odhod posebnega avtobusa iz dogovorjenega mesta ob 03.00. Vožnja v smeri Ljubljana-Kočevje - Brod na Kolpi – Delnice, do kraja Bijela Vodica (980 mnv). Pri vhodu v NP Risnjak bomo zapustili avtobus in se podali na predvidoma dve in pol urni pohod po Gorskem Kotaru, ki velja za najbolj »gozdni« predel Hrvaške, čeprav je od morja oddaljen vsega 15 km. Po krajši osvežitvi v planinskem domu vzpon na najvišji vrh Gorskega Kotarja, Veliki Risnjak (1528 mnv), zagotovo en izmed najlepših hrvaških vrhov. Vožnja do Stari Grada. Nastanitev, večerja in nočitev.

2.DAN: 14.08.2010, sobota  -  NP Paklenica*

Po zajtrku bomo naredili sprehod po NP Paklenica. Paklenica je dobila ime po dveh kanjonskih dolinah (mali in veliki), katerih ravne stene dosegajo tudi do 400 m višine in predstavljajo pravi raj za alpiniste. Kraške jame, raznolika flora in favna (beloglavi orel in še nekaj endemskih vrst rastlin), več kot 140 km peš poti so samo nekateri izmed razlogov za obisk nacionalnega parka. Po dobri uri hoje nas bo v planinski hiši Lugarnica čakala zaslužena malica. Sledi ogled kraške jame »Manita Pečina«, po prihodu v dolino pa še  »Reprezentacijskega centra«. Vrnitev v hotel. Prosto za kopanje ali počitek. Večerja in nočitev.

3.DAN: 15.08.2010, nedelja  -  Križarjenje po NP Kornati*

Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjo, ki nas bo popeljala na križarjenje do Kornatov - »razsutih otokov«. Izkopanine pričajo o tem, da so otoki naseljeni že od neolitika, veliko pa je najdenih ostankov iz obdobja rimljanov. Morje v tem delu velja za eno od najbogatejših področij Jadrana kar zadeva živalski svet, in prav to je eden izmed razlogov da so bili Kornati, skupaj z zalivom Telaščica leta 1967 razglašeni za Nacionalni park. Na enem izmed otokov se bomo »zasidrali« in si privoščili pravi ribji piknik. Vrnitev v hotel v popoldanskih urah. Večerja in nočitev.

4.DAN: 16.08.2010, ponedeljek  -  NP Krka *

Zajtrk. Vožnja do Skradina, kjer bomo zapustili avtobus in se s posebno ladjo NP Krka odpeljali do Skradinskega Buka, od koder bomo peš nadaljevali po lepo urejenih stezah in mostičkih, ki spremljajo formiranje posameznih slapov. Sledi ogled nekaterih etnoloških zbirk, mlinov in posameznih delavnic, ki so jih lokalni prebivalci nekoč uporabljali v vsakdanjem življenju. Po ogledu sledi vožnja mimo Drniša in Knina po Livanjskem polju do Drvarja (nekdanjega »Titovega Drvarja«). Najprej se bomo skupaj odpravili do Titove pečine, kjer se je 25.05.1944 zgodil  desant na Drvar, znan kot »Konjski skok«. Med ogledom jame bomo slišali nekaj zanimivosti o sami bitki. Vožnja do Pivskega jezera, kjer sledi nastanitev, večerja in nočitev.

5.DAN: 17.08.2010, torek    Jajce - Vlašič - Rostovo

Po zajtrku vožnja do Travnika, nekdanjega glavnega mesta Bosanske države. Z avtobusom se bomo pripeljali do Galice, izhodišča za pohod po Vlašiču. Najprej se bomo podali do (predvidoma) uro hoje oddaljenega planinskega doma Devečani (1763 mnv), po želji pa še dodatno uro do najvišjega vrha – Paljenik, 1943 mnv. Vožnja do Travnika. Veliko zanimivega ponuja to »mistično« mesto. Če bo čas dopuščal bomo obiskali rojstno hišo edinega »našega« nobelovca Iva Andrića, se ustavili pri Šareni džamiji, poskusili travnički čevap, popili »lutvino kahvu« na Plavim vodama, legendarni »čiro« pa prav tako ne bo ušel našemu očesu. Škoda bi bilo zamuditi tudi pokušine in nakupa slovitega vlašićkega ovčjega, kozjega ali kravjega sira, kajmaka ali kakšnega kosa pršuta… Vožnja mimo Novega Travnika do Rostova. Nastanitev in večerja.

 

 

 

 

 

 

6.DAN: 18.08.2010, sreda    Banja Luka - rafting na Vrbasu – NP Kozara*

Po zajtrku vožnja ob kanjonu reke Vrbas, do splavišča »Garava stijena«, kjer začnemo z našo »avanturo«, brez katere tudi letos ne gre. Dve urni rafting (predvidoma 24 km)  bomo zaključili pri domu Rafting kluba. Kosilo in druženje z gostitelji. Popoldanska vožnja do NP Kozara. Nastanitev, večerja in nočitev.

7.DAN: 19.08.2010, četrtek -  NP Plitvice*

Po poznem zajtrku nas najprej čaka sprehod do spominskega kompleksa na Mrakovici, posvečenega žrtvam druge svetovne vojne, nato pa pohod po NP Kozara, »Zeleni lepotici Krajine«, kot jo še imenujejo. Vožnja mimo Prijedora in Bihača do NP Plitvice, ki je od leta 1979 prav tako pod zaščito Unesca. Plitvice so zaradi svoje izjemne lepote najbolj obiskan hrvaški NP, ki je zanimiv za oglede v vseh letnih časih. Še posebej nas bo očaral prekrasni »Veliki slap«, najvišji na Hrvaškem. Odtoki jezera ki ga ustvari slap tvorijo manjša slapišča, ki so začetek reke Korane. Po želji osvežitev v znani nacionalni restavraciji »Lička kuča«  ter vožnja mimo Karlovca proti Sloveniji. Predviden prihod v večernih urah.

 

CENA: 450€ pri minimalno 40 udeležencih

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz na predvideni relaciji;

- 6 x polpenzion v hotelih *** v 1/2 twc;

- vstopnino v NP Risnjak;

- vstopnino v NP Paklenica in malico v lovski hiši;

- vstopnino v NP Kornati, križarjenje, kosilo in napitke;

- vstopnino v NP Krka;

- vstopnino v »Titovo pečino«;

- rafting na Vrbasu, izposojo opreme in ter kosilo;

- vstopnino v NP Kozara;

- vstopnino v NP Plitvice;

- vse zunanje in notranje oglede po programu;

- pripravo, organizacija in vodenje izleta.

 

Doplačila po želji :

Skupinsko nezgodno zavarovanje z asistenco – ELVIA, predvidoma 8,5 €/oseba. (Priporočamo!)