Planinsko društvo Pošte in Telekoma Celje

 

Krekov trg 9, 3000 Celje

Telefon:

 

E-mail:miklavc.ludvik@siol.net   

Spletna stran:

VABIMO NA PLANINSKI IZLET:

 

 

 

DATUM IZLETA:

Nedelja, 17.08.2008

 

DOBROVLJE - ČRETA

 

VODJA:

Ferdo Glavnik
GSM: 031/323353

POMOČNIK:

Gojko Šmid
GSM: 041/621480

ODHOD:

Nedelja, 17.08.2009 ob 07:00

ZBORNO MESTO:

Telekom Celje – Lava 1

SMER VOŽNJE:

Celje, Lava 1 - Žalec – Polzela – Braslovče – Žovnek

POVRATEK:

17.08.2008 – v popoldanskih urah

VRSTA PREVOZA:

Avtobus

ZAHTEVNOST POTI:

Sredogorje

DOLŽINA HOJE:

4 do 6 ur

VIŠINSKA RAZLIKA:

> 500 m

OPREMA:

Pohodne palice, primerna obutev ter pohodniška kondicija…

OBVEZNI DOKUMENTI:

Osebni dokumenti, pa še…!

MALICA IN PIJAČA:

Iz nahrbtnika, …in nekaj v planinski koči na Čreti!

Ta pohod je namenjen spominu tistih naših planinskih prijateljev, ki jih ne srečujemo več po planinskih poteh s katerimi smo skupaj preživeli veliko nepozabnih trenutkov v planinski naravi.

Dobrovlje in Čreta skupaj omejujeta zahodni del spodnje Savinjske doline in geološko spada bolj k predgorju Alp kot pa panonskemu svetu. Je kar precej porasel z gozdovi, ker je pogorje dokaj kraškega značaja so dokaj pogoste kraške jame, vrtače skratka vse kar je značilno za kras. Po slemenu in prisojnem pobočju so posejane redke kmetije. Začetek Dobrovelj se prične v Letušu in se počasi vzpenja, njena najvišja vrhova Grmada in Brezovec komaj presegata 850m. nekje med Žovnekom in Destovnikom se Dobrovlje končajo in prične se Čreta, ki se preko prehoda Lipa nadaljuje proti Menini planini.

V tem delu Savinjske pokrajine se je v zgodovini dogajalo marsikaj. Nam najbližje je obdobje NOB, najbolj skrivnostno pa je obdobje srednjega veka, kajti prav v vznožju, na gradu Žovnek, se je pričel vzpon mogočnih celjskih grofov. Prav zato se bo naš pohod prav tu pričel, pod gradom Žovnek. Zatem se povzpnemo na sleme Dobrovelj, nato prečimo še po slemenu Čreto vse do Lipe, cestnega prehoda med Savinjsko in Zadrečko dolino. Tu zaključimo!

Za vse tiste, katere zanima, zgodovina, etnologija, kulturni in naravni spomeniki bo spominsko »popotovanje« od gradu Žovnek do Lipe še kako zanimivo, samo oči je treba imeti odprte!

PRISPEVEK UDELEŽENCA:

€ 10

Prosimo, da ob prijavi sporočite svojo GSM številko in mesto vstopa. Prijave se sprejemajo do četrtka, ker so nato prazniki!

PRIJAVA IN INFORMACIJE:      

Na recepciji Telekoma do četrtka 14.08.2008 – tel. 03/428 3001 

DATUM:

Celje, 10.08.2008

 

OPOZORILO!

S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu  in  ima plačano letno članarino PZS.     

Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika !

 

Lep planinski pozdrav in prijetno počutje med nami!