Text Box:

                

               PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE

 

       Celje, 29. 01. 2009

 

 

      VABI NA PLANINSKI IZLET

 

 

Pot kulturne dediščine

 

 

 

 

 

                

 

                

Nedeljo, 8. februarja 2009

 

 

Zbirališče: TELEKOM Lava 1 ob 6,30 uri

 

Letošni kulturni praznik je posebno pomemben zaradi okrogle obletnice smrti našega pesnika. Namreč letos je 160-letnica njegove smrti, zato je prav da se za ta praznik podajmo po domačijah naših velikih literatov, po poti kulturne dediščine občine Žirovnica. To so vasi pod Karavankami pod mogočnim Stolom, prav tu se pričnejo dvigati Savinjske Alpe (pri Žirovnici je njihov najbolj zahodni del). Veliko pomembnih kulturno-zgodovinskih spomenikov nam nudijo te vasi, med katerimi najbolj izstopajo v muzej preurejene rojstne hiše: v Vrbi pesnika Franceta Prešerna in nadškofa Antona Vouka, pisatelja v Doslovčah Frana S. Finžgarja in na Rodinah Janeza Jalna ter v Žirovnici jezikoslovca Matija Čopa, v kulturno-zgodovinsko zakladnico kraja Breznica sodi tudi Janšev čebelnjak. Vse te hiše bomo obiskali in seveda si jih ogledali! 

Zaključimo z kosilom v Žirovnici. V posebni sobi bo krajša slovesnost, posvečena kulturnemu prazniku. Za nas jo bosta pripravila Žarko in Milka Conradi.

 

Hoje bo za dobrih pet ur in je primerna za vse starosti.

Pričetek pohoda je pri rojstni hiši Matije Čopa v Žirovnici, pri osnovni šoli si ogledamo alejo slavnih, vmes pokukamo staro kovačijo, mimo Breznice, Doslovič do Rodin, nato počes preko gmajne do Vrbe. Tu bo ob 13 uri osrednja proslava ob 160 letnici smrti našega velikega pesnika. Od Vrbe nazaj v Žirovnico (kosilo) je še 2km.

Zaradi ureditve prevoza vas prosim, da se prijavite do srede 4.2.2009. Ob prijavi navedite vaš kraj vstopa! Pot ni zahtevna, vendar oprema naj bo primerna vremenu in osebni potrebi (palice, obutev, topla oblačila…).

 

Za kritje dela stroškov prevoza, kosila in vstopnine je prispevek na udeleženca € 17,00.

Za podrobnosti me lahko pokličete na 031/323353.

Prijava na telefon: 428-3001

Izlet vodita: Ferdo in Rudi

 

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

predsednik PD:

 

 

 

Ludvik Miklavc

OPOZORILO!!
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!