Text Box:  PLANINSKO DRUŠTVO PT CELJE   

Polzela, 08. 04. 2008

 

 

VABIMO NA SKUPNI POHOD PD PT LJUBLJANA, MARIBOR in CELJE

 

 

SLOMŠKOVA POT

 

 

V nedeljo, 27. aprila 2008

Zbirališče: TELEKOM Lava 1, ob 7,30 uri

 

S pohodniki iz PD Ljubljane in Maribora se dobimo ob 8 uri na avtobusni postaji v Šentjurju. Navkljub prazniku in še nedelji povrhu bo mogoče že kaj v bližini odprtega za zasluženo jutranjo kavico. Po kofetanju se skupaj odpravimo nedaleč do vznožja bližnjega koničastega vrha nad Šentjurjem do Rifnika. To bo začetek letošnje etape Slomškove poti.

Celotna Slomškova pot se prične na Bizeljskem, dalje vodi proti severu, preko celotnega vzhodnega dela Kozjanskega do Nove Cerkve (prej Strmec pri Vojniku), kjer se sedaj zaključuje. Morda bo podaljšana do Vuzenice ali celo do Šentandraža v Labotski dolini. Po poti nas vodijo rumene markacije v obliki odprte knjige, na križpotjih in odcepih so postavljene rumene tablice s puščico in napisom Slomškova pot. Na pomembnejših točkah so rumeni panóji v obliki ščita, ki seznanjajo pohodnike z zanimivimi drobci iz Slomškovega življenja in opisom kraja.

 

Lansko leto smo končali na Kalobju, vendar tam ne bomo začeli, skrajšali bomo pot med kontrolnima točkama in pričeli z vzponom na Rifnik. Do vrha je pot po nekaterih odsekih kar strma, vendar tega ni veliko. Vendar se trud izplača, kajti na vrhu nam je poplačano s mogočnim razgledom po širši okolici Šentjurja, Boča, Pohorja in celjske kotline. Kar je pa najbolj pomembno je vrh pravi raj za ljubitelje arheologije. Tod je že v rimskih časih in malo kasneje dolgo časa bivalo (skrivalo) okoliško prebivalstvo, ki je sem pribežalo pred divjimi hordami, ki so po dolini uničevale in pobijale kar jim je bilo na dosego meča. Od vznožja do vrha je 45 minut.

Z Rifnika nas usmerijo oznake proti jugovzhodu naravnost navzdol, potem pa v loku levo v vas Črnolice, od tu nadaljujemo po beli cesti po vzhodni strani Voglajnske doline naravnost v vas Stopče h gostišču Ahac kjer je naslednja kontrolna točka z žigom, od tu pa zapustimo dolino in krenemo povprek nad Grobelnim čez hrib in čez železnico in potok Slomščico na Završe pri Grobelnem. Kontrolna točka z žigom je pri bližnjem sosedu. Od Ahaca je 45 minut, z Rifnika pa 2 uri.

Po gozdnih in vaških cestah nadaljujemo ob železnici proti severu skozi vas Zg. Selce na Slom, 4km, 1 ura hoda iz Završ. Tu je Slomškova rojstna hiša, ki je skupaj z bližnjo Ponikvo nekakšna celota našega pohoda. Ogledali si bomo rojstno hišo, se povzpeli do Sv. Ožbolta in mogoče obiskali »bogato« župnijsko cerkev na Ponikvi, za ogled rastišča velikonočnic v Botričnici bo pa verjetno že malo pozno. Na Slomu bo potrebno odtisniti zadnji žig!

Obisk rojstne hiše A.M. Slomška na Slomu je zaključek našega letošnjega druženja. V njej si ogledamo muzejsko gradivo o delu in življenju velikega Slovenca, skoraj nujen je kakšen spominek za domače in tudi družabno srečanje v kleti ne bo odveč.

 

Pohod ni zahteven, vendar nekaj telesne pripravljenosti in primerne pohodne opreme ne bo odveč! Skupne hoje je za slabih pet ur. Hrana iz nahrbtnika, mogoče tudi gostišče pri Ahacu.

Zaradi ureditve prevoza pričakujemo vaše prijave do četrtka 24.04.2008. Za kritje dela vrednosti prevoza vsak udeleženec prispeva € 5.

Prijave: na recepciji Telekoma 03/4283001.

 

Za morebitna vprašanja sem na razpolago na tf: 031/323353

Izlet vodijo: Ferdo, Gojko in Boris Lazar!

 

Prijetno počutje med nami,

lep planinski pozdrav!

 

Predsednik PD:

Ludvik Miklavc

 

OPOZORILO!!.00
S prijavo udeleženec potrdi, da je pripravljen za varno sodelovanje na izletu, to pomeni, da se zaveda svoje zdravstvene, fizične in tehnične sposobnosti. Ter seveda ima urejeno članarino. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodja izleta, sicer hodi na lastno odgovornost!!!